Effectenkrediet

is namelijk een manier om snel aan geld te komen. Een effectenkrediet is een lening waarbij je effectenportefeuille als onderpand dient. Eigenlijk is het te vergelijken met een hypotheek. Het verschil is echter dat je huis nu niet als onderpand dient, maar je effecten. Je moet dus wel de beschikking hebben over aandelen en obligaties met voldoende dekkingswaarde.

Vaak wordt een effectenkrediet afgesloten met als doel weer nieuwe effecten te kopen. Zo hoopt men dat de opbrengsten de kosten zullen compenseren, waarna er dus ook nog een fijne winst overblijft. Bij deze lening is het krediet dat je kan opnemen afhankelijk van de waarde van je aandelen. Het is dus handig als je al wat kennis hebt van de financiële wereld. Toch is dit niet noodzakelijk, want als particulier kun je vaak gratis advies inwinnen bij de bank.

Voordelen en nadelen effectenkrediet

Een van de grootste voordelen van een effectenkrediet is, dat je alleen rente hoeft te betalen over het opgenomen bedrag. Bovendien is de rente vaak erg laag. Veel lager dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Ook kan je winst maken. Dit werkt volgens de zogenaamde ‘hefboomwerking’. Dit houdt in dat als je geld leent voor vijf procent rente en de waarde van je aandelen stijgt met bijvoorbeeld tien procent, je met het geleende geld winst maakt. Een ander bijkomend voordeel is, dat je dit krediet altijd kan aflossen zonder een boeterente of andere extra kosten.

Een groot nadeel van een effectenkrediet is dat het rentetarief variabel is. Je hebt te maken met effecten, deze kunnen dus stijgen, maar ook dalen. Verder fluctueert de dekkingswaarde. Het grote gevaar is dus dat je kredietlimiet kan dalen. Deze is namelijk gekoppeld aan de waarde van de effecten. Wanneer deze daalt van 12.000 naar 8.000 euro, dan wordt het bedrag dat je maximaal kan opnemen ook lager. Als je voor de waardedaling het maximale krediet hebt opgenomen en de beurs daalt, dan dient het verschil meteen te worden teruggestort. Je loopt dus altijd het risico dat je tussentijds moet bijstorten. Als je het geld daar niet voor hebt, dan ben je verplicht om al je aandelen, of een deel ervan, te verkopen. Het is dus aan te raden om altijd een financiële buffer op te bouwen.

De dekkingswaarde

De waarde van je portefeuille wordt dagelijks berekend op basis van de actuele koersen. Zo is het dus mogelijk om 50.000 tot 70.000 euro te krijgen, wanneer je een aandelenportefeuille hebt met een waarde van 100.000 euro. Dit kan zonder ook maar één aandeel te verkopen. Bij het bepalen van de dekkingswaarde tellen alleen de obligaties en aandelen van je portefeuille mee. Deze worden dagelijks berekend op basis van de actuele beurskoersen.

Het afsluiten van een effectenkrediet werkt heel eenvoudig. Je geeft namelijk je effectenportefeuille in onderpand bij de bank. In ruil daarvoor sluit je dan een lening af, die overeenkomt met de waarde van de aandelen en obligaties in je portefeuille. Bij vrijwel iedere bank kan je een effectenkrediet aanvragen. De hoogte van deze lening verschilt per aanbieder. Vaak kan je tussen de vijftig en zeventig procent opnemen. Dit is ook weer afhankelijk van de verwachtingen en de waardes van de obligaties en de aandelen. Verder worden beleggingen die geen aandelen of obligaties zijn niet meegerekend.

Schuiven naar boven