Hefboomwerking op de beurs

Hefboomwerking op de beurs

Hefboomwerking op de beurs

Als je belegt op de traditionele manier koop je aandelen om ze vervolgens met winst te verkopen. Je kunt echter ook je positie vergroten door een hefboomwerking. In het Engels wordt dit fenomeen leverage genoemd, en in het Nederlands is dit beter bekend als een hefboomwerking. Lees verder om erachter te komen hoe dit werkt.

Fractie inleg

Je legt in deze situaties vaak maar een fractie in, waarna een bank of broker je inleg aanvult met bijvoorbeeld het tienvoudige van je originele inleg. Dit is een gebruikelijke gang van zaken in opties of andere producten met hefboomwerking. Maar je moet onthouden dat dit geen liefdadigheid is van de bank: het blijft geleend geld waarmee belegd wordt.

Rendement en rente

Hoewel het dus veel gebeurt op de beurs, en ervaren beleggers die zelf beleggen in aandelen het bijna dagelijks toepassen, zijn er een paar dingen om in het achterhoofd te houden. Zolang je rendement sneller stijgt dan het tarief dat gerekend wordt voor de lening, kun je geld verdienen. Je kunt immers enorme posities openhouden, maar als het verwachte rendement niet hoger is dan de rente en premies dan is het niet het proberen waard.

Onderpand

Je kunt ervoor kiezen om je effecten als onderpand aan te bieden en zo kapitaal vrij te krijgen dat normaal gesproken vastzit in je portefeuille. De hoop is dat de investering niet alleen de lening en bijbehorende premies dekt, maar ook extra inkomsten oplevert. Het nadeel is dat je stabiele effecten in je portefeuille eventueel moet opgeven.

Kopen met marge

Bij kopen op marge leent je geld van je broker om een deel van je beleggingen te betalen. Dit is gebruikelijk bij een hefboomwerking in opties of futures.

Aandelen shorten

Als je een aandeel short verkoopt leen je aandelen van je broker omdat je meent dat de koers gaat dalen. Je leent een aandeel van een broker, en verkoopt het direct door voor €100. Als de koers na een week zakt naar €80, en de broker de uitgeleende aandelen graag terug wil, koop je het aandeel snel voor de lagere prijs van €80. Je geeft het aandeel dus weer terug tegen de huidige koersnotering, wat nu dus €80 is.

Hefboomwerking op de beurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven