Overbruggingskrediet

De term overbruggingskrediet hoor je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Maar wat is het nu eigenlijk? Het woord zegt het al: het is een soort lening die hulp kan bieden bij het overbruggen van een financiële periode. Een overbruggingskrediet biedt vooral uitkomst tijdens een nogal lastig financiële periode.

Dubbele woonlasten

De meest voorkomende situatie waarbij een overbruggingskrediet hulp biedt, is wanneer je een nieuw huis hebt gekocht, maar je huidige woning nog niet hebt verkocht. Je hebt dan dubbele woonlasten en eigenlijk heb je nog geen geld voor je nieuwe woning. Om deze situatie te overbruggen kan een overbruggingskrediet dus uitkomst bieden. De bedoeling van een overbruggingskrediet is dus om de financiering van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning beter te overbruggen. Hierdoor kom je namelijk niet in de financiële problemen. Veel mensen die een nieuw huis hebben gekocht, hebben hun huidige woning nog niet gelijk verkocht. Zolang je je oude woning nog niet hebt verkocht heb je dus twee hypotheken lopen. Die je iedere maand moet aflossen.

Overwaarde

Wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht, dan is het verplicht om de overwaarde van de oude woning in je nieuwe huis te steken. Een deel van de overwaarde kan je dan voor een korte periode lenen. Zo kan je de dubbele woonlasten dragen of de overwaarde helemaal gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning.

Rente

Een overbruggingskrediet is een soort aflossingsvrije lening. Je betaalt alleen een variabele maandrente. Deze is dan wel hoger dan de rente van een normale hypotheek. Ook kan de rente veel verschillen bij de verschillende aanbieders. Vaak zijn het redelijk prijzige leningen. Dit komt, omdat het vaak om een het lenen van een hoog bedrag gaat. Wanneer je voor een overbruggingskrediet kiest, dan is de hoogte ervan vaak gelijk aan de overwaarde van je oude woning. Dankzij deze aflossingsvrije lening kan je de overwaarde van je oude huis weer gebruiken voor de financiering van je nieuwe huis, terwijl je oude huis nog niet verkocht is.

Lasten

Bij een overbruggingskrediet bestaan de maandlasten alleen uit een rentevergoeding. Deze kan weer aangevuld zijn met een premievergoeding voor een kredietverzekering. Je begint pas met de aflossing van het overbruggingskrediet op het moment dat je je oude woning hebt verkocht. De overwaarde komt dan namelijk vrij en zo kan je de kredietvertrekker terugbetalen. De looptijd van het overbruggingskrediet is erg kort. Meestal kan je niet langer dan een aantal jaren lenen. Dit is ook weer afhankelijk van de voorwaarden die de kredietverstrekker stelt. Vaak moet het krediet binnen 1 tot 3 jaar terug betaald worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een overbruggingskrediet?

Het grootste voordeel van dit hypothecair krediet is vooral dat het een ideaal middel is om tijdelijk de dubbele woonlasten te dragen. Een ander groot pluspunt is, dat de rente van deze lening fiscaal aftrekbaar is. Het grootste nadeel is toch wel dat je toch wel wordt beperkt in je keuze. Je kan deze lening namelijk alleen afsluiten bij de kredietverstrekker of de bank waarbij je huidige hypotheek loopt. Ook loop je het risico dat je de looptijd overschrijdt. Deze is namelijk heel erg kort. De bank zet het krediet dan automatisch om naar een hypothecaire lening. Wanneer je je oude woning dus niet binnen deze periode verkoopt, dan heb je de kans dat je in de financiële problemen terecht komt.  Deze heeft een langere looptijd.

Schuiven naar boven