Droom je al maanden van die mooie zwarte BMW? Staat die vakantie naar de Malediven al enig tijd bovenaan je lijstje? Of sta je onverwachts op het punt om een grote uitgave te doen omdat je auto of wasmachine stuk is? En laat de realiteit nu net zo zijn dat je je krap bij kas zit. Of je hebt net niet genoeg geld om je dromen te kunnen verwezenlijken of die grote aankoop te doen? Dan is een persoonlijke lening wellicht iets voor jou. Je kunt allicht een beroep doen op je vrienden of familie die je geld kunnen voorschieten, maar banken, creditcard maatschappijen of postorderbedrijven kunnen ook als geldschieter fungeren.
Lenen via de bank
Banken zijn de grootste aanbieders van consumentenkrediet en kunnen dus een goede uitkomst bieden voor een persoonlijke lening. Uiteraard heeft elke bank wel een andere naam voor een persoonlijke lening op maat en zijn er diverse mogelijkheden, maar het komt er in alle gevallen op neer dat je eenmalig een gewenst bedrag leent en dat in een keer uitbetaald krijgt. In het algemeen wordt er op basis van je netto inkomen en de kosten van levensonderhoud gekeken naar wat jouw maximale kredietlimiet is. De bank voert meestal ook een toetsing uit bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel, om na te gaan welke kredieten je nog hebt lopen of dat je betalingsachterstand hebt (gehad).
De terugbetaling van zo’n lening geschiedt in termijnen, meestal is dat maandelijks. Deze bestaan voor een deel uit aflossing en voor een deel uit rente. Doorgaans staat de looptijd en het termijnbedrag vast, en wijzigt de afgesproken rente niet gedurende de looptijd van de lening. Dat is een groot voordeel, omdat je zodoende later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. In dergelijke leningen zit meestal een dekking tegen het overlijdensrisico ingebouwd. In het geval dat de kredietnemer mocht te komen overlijden, dan wordt diens schuld kwijtgescholden.
Lenen via postorderbedrijven of creditcardorganisaties
Er zijn ook andere manieren om iets te kopen zonder contant geld op zak te hebben. Denk bijvoorbeeld aan postorderbedrijven zoals een Wehkamp, Neckermann of Otto, die producten aanbieden via hun catalogi of internet en waarbij je op afbetaling kunt kopen. Ook dan betaal je net zoals bij een bank, de rekening later in termijnen terug. In de volksmond ook wel postorderkrediet genoemd. Let wel, bij postorderbedrijven betaal je vaak een hogere rente dan je voor een lening bij een bank betaalt.
Een andere manier om een aankoop te doen zonder direct te hoeven betalen is via een creditcard. Behalve in restaurants en winkels kun je ook vaak via internet een bestelling plaatsen en betalen met je creditcard. Meestal zit er een bepaalde limiet aan een creditcard, bijvoorbeeld dat er maximaal vijfentwintig honderd euro afgeschreven kan worden. Binnen enkele weken los je het volledige bedrag of een gedeelte daarvan (automatisch) af. Die aflossing wordt dan van je rekening afgeschreven. Als klant betaal je ook rente aan de creditcard maatschappij, zolang er nog een onbetaald bedrag open staat. En die rente is vaak vele malen hoger dan de rente op een ‘gewone’ lening bij een bank. Hele grote aankopen zoals een auto of caravan koop je dus niet gauw met een creditcard, dan kun je beter voor een persoonlijke lening via de bank kiezen. Zeker ook vanwege de lagere rente. Als je gebruik maakt van een creditcard, sta je ook geregistreerd bij het BKR. Je koopt immers op afbetaling.